Κατηγορίες

Διπολική Διαταραχή

ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ (Συναισθηματική)

Κάθε χρόνο περίπου 2.5 % του πληθυσμού διαγιγνώσκονται με διπολική διαταραχή, μία διαταραχή που στο παρελθόν ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη. Η μέση ηλικία έναρξης αυτής της ψυχικής διαταραχής, τοποθετείται στην ηλικία των 25 ετών, όμως συμπτώματα αυτής της διαταραχής έχουν αναγνωριστεί πρακτικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Αυτή η σοβαρή διαταραχή αφορά σε άτομα προερχόμενα από οποιοδήποτε  κοινωνικό, οικονομικό  επίπεδο, όλες τις εθνότητες και τα δύο φύλλα.
Τα ‘’ ανεβάσματα ‘’ και τα ‘’ πεσίματα ‘’ της διάθεσης στην διπολική διαταραχή προκαλούν  σημαντικούς περιορισμούς  στις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις όπως επίσης συγκρούσεις και  αποξένωση με το οικογενειακό περιβάλλον.
Η διπολική διαταραχή, όταν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως και αποτελεσματικά, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη την διατήρηση επαγγελματικής απασχόλησης  και δημιουργεί στον πάσχοντα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και απελπισίας τα οποία επιδεινώνονται ιδιαίτερα στην καταθλιπτική φάση.
Η διπολική διαταραχή είναι στην πραγματικότητα μία νευροχημική διαταραχή η οποία προκαλεί ακραίες εναλλαγές διάθεσης και συναισθημάτων.
Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής αντιμετώπισης διότι τα ποσοστά αυτοκτονίας βρίσκονται στο 10-15 %.
Οι ασθενείς αυτοί ανταποκρίνονται θετικά στην απαραίτητη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που σε συνδυασμό με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία οδηγεί σε άριστα αποτελέσματα.

Διπολική, Διαταραχή, Παθήσεις