Κατηγορίες

Σύνδρομο Εθισμού

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΘΙΣΜΟΥ

(Αλκοόλ, Κάνναβις, Ηρωϊνη, Κοκαϊνη, Βενζοδιαζεπίνες, Βουλημία)

Οι άνθρωποι όταν ακούν για κατάχρηση ουσιών, έχουν συνήθως στο μυαλό τους τα ναρκωτικά και θεωρούν ότι ο εθισμός είναι επιλογή το ατόμου, δείγμα ανωριμότητας ή ανίσχυρου χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα το σύνδρομο εθισμού είναι μία πολύπαραγοντική νόσος με ισχυρούς γενετικούς συντελεστές. Αφορά στον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος σχετίζεται με μία ουσία (νόμιμη ή παράνομη), ένα αντικείμενο ή μία συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο εθισμού, μέσω της συμπεριφοράς τους οδηγούνται σε εντονότατη δυσλειτουργία στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.
Το σύνδρομο εθισμού είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα πάθηση η οποία πολλές φορές  σε ποσοστό που αγγίζει το 40 % συνυπάρχει με κάποια άλλη ψυχική διαταραχή (ασθενείς διπλής διάγνωσης), καταστρέφει την ποιότητα της ζωής τόσο του ασθενή όσο και του περιβάλλοντος του, δημιουργεί τεράστιες οικονομικές και σωματικές συνέπειες και δυστυχώς αρκετές φορές οδηγεί στον θάνατο.
Η επιστημονική ομάδα της κλινικής μας αναγνωρίζει ότι το σύνδρομο εθισμού δεν απαιτεί μόνον φάρμακα και μερικές συμβουλευτικού τύπου συνεδρίες. Γνωρίζουμε ότι στον εθισμό το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η διακοπή του, αλλά η μη επιστροφή του ατόμου σε αυτόν, δηλαδή η υποτροπή, η οποία αποτελεί μέρος όλων των χρόνιων παθήσεων. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί χρησιμοποιούμε την εικοσαετή εμπειρία μας σε θέματα εθισμού, πραγματοποιούμε συνεδρίες κινητοποίησης, ενημέρωσης και καθοδήγησης της οικογένειας, διαφοροδιαγνωστικές συνεντεύξεις, παρέχουμε θεραπείες αντιμετώπισης σωματικού συνδρόμου όπως επίσης και θεραπείες για τυχόν συνυπάρχουσες ψυχικές παθήσεις, ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία και σύνδεση των εξερχομένων ασθενών με σχετικά προγράμματα.

Σύνδρομο, Εθισμού, Παθήσεις